Modulaire en duurzame bouwtechnologie

Solar Decathlon 2017

Met Selficient hebben wij deelgenomen aan de Solar Decathlon 2017 in Denver, Colorado USA. Een initiatief van de U.S. Department of Energy. Dit is een internationale competitie waarin universiteitsteams van over de hele wereld met elkaar de strijd aangaan om een zo duurzaam mogelijke zon-aangedreven woning te ontwerpen, bouwen en gebruiken. De competitie vindt om de twee jaar plaats.

De competitie

Vanaf september 2015 werd door ons als studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) integraal samengewerkt aan het project Solar Decathlon 2017. Daarbij groeide het aantal teamleden, met in eerste instantie technische achtergronden, van 10 naar 23 en op zijn top naar 75, met daarin naast bouwkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek ook teamleden met achtergronden in communicatie, business development, rechten, logistiek en eventmanagement.
Er werd gewerkt aan het uitwerken van het ontwerp van de woning, het opleveren van deadlines aan de competitieleiding, het creëren van naamsbekendheid en het opstellen van plannen voor de uitvoering van de competitie. Vanaf medio mei 2017 werd op de Eneco Energy Campus in Utrecht een prototype gebouwd. Dit huis werd gedemonteerd, in zeecontainers ingepakt en op transport gezet naar de VS. Nadat twee orkanen bijna roet in het eten hadden gegooid, werd het huis in september 2017 door zo’n 30 HU-studenten voor een tweede keer opgebouwd om daar de competitie met de andere universiteiten aan te gaan. De competitie bestond uit verschillende deelcompetities: architectuur, engineering, innovatie, watergebruik en recycling, energiegebruik, gezondheid en comfort, huishoudelijk-apparatengebruik, thuisleven, communicatie en marktpotentieel.
Tijdens de openbare tentoonstelling konden geïnteresseerden een bezoek brengen aan de competitie om de daar de gebouwde huizen te bekijken en rondleidingen te krijgen. Zo’n 7.200 mensen bezochten in 9 dagen het Selficient-huis, ruim 800 per dag. Bezoekers waren technisch-deskundigen en geïnteresseerden, maar ook dagjesmensen, gezinnen en kinderen. Veel belangstelling ging uit naar onze bouwmethode, de levensfasebestendigheid van het huis en onze aanpak van de energie- en watersystemen. Wat vaak werd geroemd was dat het Selficient-huis in de ogen van de bezoekers het enige huis op de competitie was waar men in zou willen en kunnen wonen. Regelmatig werd gezegd dat ons huis het enige huis was dat voelde als een huis.
Na de succesvolle competitie werd het huis in vier dagen gedemonteerd en klaar voor transport gemaakt. Eenmaal aangekomen in Nederland werd het huis op een permanente locatie opgebouwd. Daarmee is het Selficient-huis drie keer opgebouwd, twee keer afgebroken en verplaatst over grote afstanden, wat het circulaire en modulaire karakter van het huis benadrukt. Het Selficient-huis gaat onder verantwoordelijkheid van de HU als “living lab” verder met de naam Denver House en is te zien op het Utrecht Science Park. Wij geven graag op afspraak een uitbreide rondleiding door het huis.

De resultaten die we hebben behaald

Gedurende het verloop van het project is Selficient in verschillende media en publicaties onder de aandacht gebracht: NOS, NPO, AD, RTV Utrecht, De Utrechtse Internet Courant, NEMO en Renault Life. Het project is door de HU uitgeroepen tot icoonproject en nieuwe leermethode. De deelnemers van het project ontvingen voor hun inzet de HU-genotenprijs.
Met onze deelname aan de competitie hebben wij de volgende prijzen in ontvangst genomen:
– Publieksprijs
– 2de Marktpotentieel
– 3de Watergebruik en recycling
– 4de Architectuur
Met een puntentotaal van 750 van de 1000 zijn wij op de 7e plek geëindigd. Met een verschil van 10 punten tussen de nummers 4 en 8, kunnen wij stellen dat we erg aan elkaar waren gewaagd en niet voor elkaar onderdeden.

Meer weten? Neem contact met ons op