RTV Utrecht – Studenten HU trotst op 7e plek met duurzaam huis

UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT – De studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) die een duurzaam huis bouwden en daarmee meededen aan een prestigieuze wedstrijd in Amerika zijn daarbij zevende geworden. 

Elf teams van internationale universiteiten streden tegen elkaar om de felbegeerde titel ‘Winner of the Solar Decathlon 2017’. 

De teams namen het in Denver twee weken lang tegen elkaar op, waarbij zij punten konden scoren op de categorie├źn: energie, engineering, architectuur, water effici├źntie, innovatie, communicatie, homelife, marktpotentieel, gezondheid & comfort en huishoudelijke apparatuur. 

TROTS

Het Nederlandse studententeam koos bewust voor een modulaire, circulaire en energie neutrale benadering van bouwen. Lana Timmermans: “We zijn ongelofelijk trots op onszelf. Met de zevende plaats sta je niet op het podium, maar we hebben goed gepresteerd. Het concept begon ooit op een klein papiertje en dat wisten wij 8000 kilometer van huis te presenteren aan de rest van de wereld.” 

JURY

De jury noemde het concept ‘passend bij de wensen van de doelgroep’. Ook zouden de kosten haalbaar zijn voor verschillende sociale klassen. Hoe het huis in kan spelen op het wisselende Amerikaanse klimaat, werd in het bijzonder nog genoemd. De energiezuinigheid en de toegevoegde waarde voor de huizenmarkt werden hoog beloond met de tweede prijs. 

Het Nederlandse studententeam komt op 23 oktober terug in Nederland. Het duurzame huis wordt na terugkomst in het najaar opnieuw opgebouwd, op de Uithof. 

Bron: RTV Utrecht
Link: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1677548/studenten-hu-trots-op-7e-plek-met-duurzaam-huis.html