RTV Utrecht – Duurzaam huis van Utrechtse studenten naar VS voor wedstrijd

UTRECHT – Een team van studenten van de Hogeschool Utrecht is vandaag uitgezwaaid voor hun reis naar Amerika. Daar doen ze mee aan een wedstrijd om een zo duurzaam mogelijke woning te bouwen. De Utrechtse studenten zijn het enige Europese team dat zich wist te kwalificeren. 

De wedstrijd waar ze aan meedoen heet de Solar Decathlon. Het lijkt een beetje op de jaarlijkse zonneautorace in Australië, maar nu gaat het dus om de bouw van een duurzaam huis. 

De Utrechters ontwierpen een huis dat helemaal draait op zonne-energie en dat gemakkelijk kan worden uitgebreid. In een soort dorpje in Denver bouwen zij en de andere finalisten in tien dagen tijd hun huis op. 

Een jury zal de huizen beoordelen op verschillende onderdelen zoals hoe het er uitziet, de duurzaamheid en innovatie. Als het team uit Utrecht wint, nemen de studenten een bedrag van zo’n 250.000 euro mee naar huis. 

Toch is dat niet waar het om draait, zegt projectmanager Jason Hoogerbrug. “De ervaring is goud waard. Dat vind ik nummer een.” Daarnaast is het volgens hem ook goed voor de toekomst van de studenten. “Het geeft een ongelooflijk mooi netwerk.”

De wedstrijd is volgens Hoogerbrug een unieke kans voor de studenten om zich voor te bereiden op het werkende leven. “Het is een soort pre-bedrijfsleven. Je werkt nauw samen met bedrijven en het is allemaal zo echt. Het is geen fictief project. Elke ontwerpbeslissing die je maakt, heeft gevolgen. Dat zie je niet vaak in het onderwijs.” 

Half oktober weet het team of ze hebben gewonnen. 

Bron: RTV Utrecht
Link: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1662309/duurzaam-huis-van-utrechtse-studenten-naar-vs-voor-wedstrijd.html