HoutWereld – Studententeam Selficient wint publieksprijs

Het Nederlandse team van Selficient is geëindigd op de zevende plaats in de Amerikaanse duurzaamheidswedstrijd Solar Decathlon. De studenten van Hogeschool Utrecht gingen niet met de hoofdprijs naar huis, maar wel met de publieksprijs voor hun zelfontworpen energieneutrale woning.

In de finale van de Solar Decathlon streden elf universiteiten om de titel. Ze namen het in Denver twee weken lang tegen elkaar op, waarbij ze punten konden scoren in tien categorieën, waaronder architectuur, engineering en energie.

Modulariteit belangrijkste aspect
De studenten van de Hogeschool Utrecht hadden hun zelfontworpen woning in Nederland gedemonteerd en verscheept naar Amerika. Selficient bestaat uit een Japans frame met wand-, vloer- en dakelementen die zijn ontworpen door de studenten. De gevel is bekleed met het houtproduct Nobelwood. Het belangrijkste aspect van het ontwerp is de modulariteit.

De gestandaardiseerde elementen, zoals het frame en het dak, vormen de basis. Daardoor is het mogelijk om onderdelen vast of los te koppelen, wat het huis gemakkelijk aanpasbaar maakt. Het woonhuis groeit mee met de woonwensen van de bewoners en door massaproductie kunnen de basisonderdelen voordelig op de markt komen.

Belangstelling bouwsector
De woning wordt in het najaar opnieuw opgebouwd op het Utrecht Science Park. Geïnteresseerden kunnen daar het duurzame huis bezichtigen. Volgens het team heeft de Nederlandse bouwsector al belangstelling getoond om het duurzame bouwconcept te implementeren. 

Bron: HoutWereld
Link: https://www.houtwereld.nl/houtnieuws/studententeam-selficient-wint-publieksprijs/