DUIC – Team Hogeschool Utrecht wint publieksprijs op Solar Decathlon

Het studententeam van de Hogeschool Utrecht won de publieksprijs op de Solar Decatlon 2017. In het algemeen klassement eindigden ze uiteindelijk op de zevende plaats. Het team streed in een wedstrijd op het gebied van duurzaamheid in de Verenigde Staten tegen tien andere internationale teams. Hun bouwproject, Selficient, is een modulaire, circulaire en energieneutrale woning. 

Volgens het team is de Solar Decathlon een soort Olympische Spelen op het gebied van duurzaamheid. Ieder jaar nemen internationale teams het twee weken lang tegen elkaar op. Ze kunnen punten scoren op categorieën als energiezuinigheid, innovatie, architectuur en marktpotentie. Selficient sleepte tachtig van de honderd punten binnen.

Robin Stuiver, eindverantwoordelijke voor het bouwkundige deel van het huis: “Het is prachtig om waardering te krijgen voor het concept. Daar hebben wij twee jaar hard aan gewerkt. Nu blijkt dat Amerika ons huis veel marktpotentie vindt hebben, hopen wij het bouwconcept binnen onze eigen markt te kunnen implementeren.”

Het huis moest voor de wedstrijd in onderdelen worden verscheept naar Denver, Verenigde Staten. Dat ging niet zonder slag of stoot: op dat moment woekerde orkaan Harvey langs de kust, waardoor de reis vertraging opliep.

Op 23 oktober landt het team van Selficient weer in Nederland. Dit najaar zullen ze het huis op het Utrecht Science Park nog een keer opbouwen, zodat het ook hier bezichtigd kan worden door geïnteresseerden.

Zwitserland eindigde op de eerste plek en won de geldprijs van ongeveer 250.000 euro.

View image on Twitter

Bron: De Utrechtse Internet Courant (DUIC)
Link: https://www.duic.nl/algemeen/hogeschool-utrecht-wint-publieksprijs-op-solar-decathlon/