VARnws – Selficient huis op weg naar Amerika

UTRECHT > Studenten van de Hogeschool Utrecht HU verschepen een zelf ontworpen energie neutrale woning naar Amerika. Het zogeheten “Selficient” team heeft het op Lage Weide gebouwde huis gedemonteerd en in zeven containers ondergebracht. De containers met een totaal gewicht van 100.000 kilo zijn op weg naar Amerika. De studenten doen in de stad Denver mee aan de internationale Solar Decathlon. Het studententeam reist half september het huis achterna. Tijdens de finale half oktober neemt het “Selficient” team op tegen twaalf andere teams, die ieder ook een zo duurzaam mogelijke woning hebben ontworpen.

De wedstrijd Solar Decathlon
Team ‘Selficient’ vliegt halverwege september naar Denver en staat in oktober 2017 in de finale van de prestigieuze Solar Decathlon, een duurzaamheids-olympiade georganiseerd door het Amerikaanse Ministerie van Energie. De Utrechtse studenten ontwikkelden een energieneutraal huis. “Selficient” ontwierp hiermee tegelijkertijd een nieuwe standaard van huizen bouwen, waardoor duurzaam wonen nu voor iederéén mogelijk wordt.

Opgelucht na al het harde werk
Het Nederlandse team werkte met bloed, zweet en tranen aan het duurzame droomhuis. De studenten demonteerden het huis zo, dat zij de woning in Denver in anderhalve week weer in elkaar kunnen zetten. Zonnepanelen, een slim toilet en idem dito douche, een complete keuken en 100m2 aan woonoppervlak zijn in drie maanden tijd opgebouwd, afgebroken en in containers gestopt. De studenten werkten naar dit resultaat toe en zijn opgelucht dat het eindelijk zover is dat het huis verscheept wordt. De spanning blijft wel aanhouden, want in Denver moet het team zo effectief en efficiënt mogelijk presteren.

Akkoord van Parijs
Het idee om een nieuwe bouwstandaard te ontwikkelen vloeit voort uit het Akkoord van Parijs (2016). Hierin staan doelstellingen van de klimaatconferentie, die een jaar eerder in de Franse hoofdstad is gehouden. Het akkoord moet de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. “Selficient” draagt bij aan deze doelstelling door een eerste stap op weg naar een nieuwe bouwstandaard. Het Selficient huis is zelfvoorzienend, modulair en volledig gebaseerd op de circulaire economie. Door deze drie aspecten te combineren ontwikkelde “Selficient” het duurzame droomhuis voor iedereen!

Voor meer informatie over het “Selficient” huis of het team:
YT: bit.ly/MeetSelficient
W: www.selficient.nl
FB: www.facebook.com/selficientNL
M: info@selficient.nl

Bron: VARnws
Link: http://www.varnws.nl/artikel/lezersnieuws/35662/selficient_huis_op_weg_naar_amerika__#.XSSkxOgzZPa