NOS – Prijs voor Hogeschool Utrecht met ‘duurzaam, betaalbaar huis’ voor allen

Hogeschool Utrecht is in de prijzen gevallen bij de Solar Decathlon, een Amerikaanse wedstrijd om een zo duurzaam mogelijk huis te bouwen. Het studententeam kreeg de publieksprijs met de inzending Selficient, dat naar eigen zeggen “een duurzaam en betaalbaar huis voor iedereen” is.

De jury gaf het Utrechtse team de zevende plaats in de finale, waarin het als enige hogeschoolteam uitkwam tegen tien internationale universiteitsteams. De teams moesten in Denver in tien dagen tijd een huis bouwen, dat door een jury werd beoordeeld op onder meer energie, architectuur, innovatie en marktpotentieel. Vooral op dat laatste onderdeel gooide de Nederlandse inzending hoge ogen.

De publieksprijs stemt het team meer dan tevreden. “Niet alleen hebben we een slim, duurzaam en betaalbaar huis ontworpen, maar ook zijn we een enthousiast team dat met elkaar vanuit verschillende disciplines het verschil weet te maken”, zegt teamleider Jason Hoogerbrug. “Ik ben supertrots op het hele team dat een ongelooflijk doorzettingsvermogen heeft laten zien.”De wedstrijdvideo van Selficient

Volgens het team is de modulariteit van het huis belangrijk. Het is mogelijk om onderdelen vast of los te koppelen zodat het huis kan worden aangepast aan de wensen van de bewoner. Met massaproductie kunnen de losse onderdelen betaalbaar blijven, zegt het team.

Via zonnepanelen komt het huis aan energie. De energie die de bewoner overhoudt, kan worden gedeeld met anderen. De temperatuur in het huis wordt gereguleerd met een warmtepomp en de vloer wordt verwarmd met buizen waar water doorheen loopt. Douchewater wordt gefilterd en kan zo worden hergebruikt.

Orkanen

Door de orkanen die Midden- en Noord-Amerika de afgelopen weken troffen, kwamen de materialen van het Utrechtse team te laat aan in Denver. Het team had daardoor slechts acht dagen de tijd om het huis op te bouwen.

Hogeschool Utrecht deed nooit eerder mee aan de wedstrijd. Het is de bedoeling dat het huis na terugkomst van het team opnieuw wordt opgebouwd op het Utrecht Science Park. Geïnteresseerden kunnen de prijswinnende woning daar bezoeken.

Bron: Nederlandse Omroep Stichting (NOS)
Link: https://nos.nl/artikel/2198398-prijs-voor-hogeschool-utrecht-met-duurzaam-betaalbaar-huis-voor-allen.html