Duits-Nederlandse Handelskamer bezoekt Selficient-huis

Op 5 november 2019 bracht een handelsdelegatie van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) uit Noordrijn-Westfalen (NRW) een bezoek aan het Selficient-huis.

Bij de DNHK kijkt men regelmatig naar de ontwikkelingen binnen de bouw- en vastgoedsector in Nederland en Duitsland, wat daarmee de reden voor hun bezoek aan het ‘huis van de toekomst’ was.

De DNHK-delegatie bestond uit vakmensen met verschillende achtergronden in Smart Home & Building in Noordrijn-Westfalen en werd gevormd door:

 • bedrijven op het gebied van
  • systeemintegratie,
  • specialistische producenten
  • elektro-/smart home-installaties
  • vastgoed
 • een vertegenwoordiger van NRW.International
 • een vertegenwoordiger van Handwerkskammer Düsseldorf (HWK) en
 • begeleiders van de DNHK

Het Selficient-huis wordt door deze groep gezien als voorbeeld van een innovatief concept voor wat betreft de inzet van ‘smart technology’ op een bredere schaal, zeker bij concepten als circulair en levensfasebestendig bouwen en smart city-projecten. Met de inzet van smart technology wordt gestreefd naar een op de gebruiker gericht slim/intelligent huis dat energiezuinig, flexibel, levensfasebestendig en comfortabel is.

De bezoekers hadden speciaal interesse voor de intelligente technologieën van de woning en wat de visie erachter is. Ook vragen als levensfasebestendig bouwen (ook als seniorenwoning) en met welke aanpassingen kwamen aan de orde.

Kortom, Robin en Thijs hebben hen een (technische) rondleiding gegeven en met Hans de vele vragen van de aanwezigen beantwoord.

Van het Wonen 3.0 project van de HU was Nadia Verdeyen  aanwezig. Zij heeft een veelheid van projecten en onderzoeken benoemd die gaan plaatsvinden om en rond het huis, zoals het testen van verschillende nieuwe systemen, waarmee de HU bijdraagt aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van smart technology en smart-city-projecten.

Na een gezamenlijke lunch vervolgde het gezelschap hun programma en zijn ze naar de Smart Homes & Intelligent Buildings beurs gegaan, hét kennisevent over slimme techniek in de gebouwde omgeving, in de Jaarbeurs in Utrecht.