Cirkelstad – Huizen bouwen met een circulaire filosofie

Een huis bouwen dat deels afgebroken en verkocht kon worden, dat klonk 10 jaar geleden als waanzin. Nu, is dat wellicht niet meer zo ondenkbaar. Helaas was het idee van sneller, groter en meer ontwikkelen ook ten nadele van het milieu. Selficient roept hier de halt toe. Bouwkunde studenten van Hogeschool Utrecht vinden dat dit niet langer kan. Zij ontwierpen daarom een huis dat volledig past in de filosofie van de circulaire economie.

Maak kennis met Selficient. De nieuwe speler op het gebied van innovatieve en duurzame woningbouw. Selficient is finalist in de Solar Decathlon 2017. Een wedstrijd gehost door de U.S. Department of Energy, waarbij deelnemers uitgedaagd worden om een zelfvoorzienend huis te ontwerpen en te bouwen. Met het Selficient-huis ambieert het team een nieuwe standaard op het gebied van woningbouw. Een standaard waarbij men duurzaam kan wonen en een minimale ecologische voetafdruk achterlaat op de aarde. In de missie en visie van Selficient staan de begrippen modulaircirculair en zelfvoorzienend centraal.

Het Selficient-huis

Het Selficient-huis bestaat uit een herbruikbaar frame en standaard panelen. Zo is het huis volledig op maat te maken voor elke bewoner. De bewoner kan zo niet alleen het interieur, maar ook het exterieur naar eigen wens inrichten. Gezinsuitbreiding of vliegen de kinderen uit? Door dit herbruikbare frame groeit het Selficient-huis mee met haar bewoners. De materialen gaan langdurig mee en kunnen voor nieuwe bestemmingen hergebruikt worden, zodat de logeerkamer óók in het huis van de buurman kan eindigen. Hiernaast zal het huis volledig zelfvoorzienend zijn, door onder andere zonnepanelen en een kas die de warmte reguleert. Alle materialen zijn gemaakt van ecologische grondstoffen en hierdoor biologisch afbreekbaar. Selficient is gebaseerd op circulaire economie.

Naast het ontwikkelen van een duurzaam huis, is het voor Selficient ook een prioriteit om duurzaam wonen betaalbaar te maken voor iedereen. Door middel van hergebruikte materialen en prefabricatie, kunnen de bouwkosten sterk dalen.

Het Selficient-huis is voor iedereen. Het is praktisch en geeft iedereen de samenleving de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het klimaat.

Bron: Cirkelstad
Link: https://www.cirkelstad.nl/huizen-bouwen-met-een-circulaire-filosofie/