AD – Studenten herbouwen zelfvoorzienend huis op de campus

VIDEO | Het huis van de toekomst van studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) is niet meer alleen een project om mee te pronken op internationale wedstrijden, zoals vorig jaar in Amerika. Het wordt na de zomervakantie op De Uithof neergezet om er nog meer van te leren. Studenten en docenten kunnen er tijdelijk wonen en vergaderen.

© Selficient

Deze week kreeg de HU groen licht. De projectgroep ‘Selficient’, met studenten van allerlei opleidingen, mag het inmiddels gedemonteerde huis naast de School voor de Journalistiek op de campus weer opbouwen.

Het energieneutrale huis, met goede isolatie, zonnepanelen en allerlei andere technische foefjes om zelf energie op te wekken, wordt straks een woonplek voor shortstay studenten en een vergaderruimte die door studenten en docenten gebruikt kan worden. Bedrijven die willen experimenteren met apparaten die bijdragen aan energiezuinigheid of –productie, mogen er hun vindingen uitproberen.

Leren

Bedoeling is dat de studenten nog meer leren over de producten, materialen en computerprogramma’s die een huis zo zuinig mogelijk maken. Maar de studenten kunnen er ook nog beter leren samenwerken. Want een huis neerzetten en verwachten dat het dan vanzelf verkocht wordt, is niet meer van deze tijd. „Mensen stellen hoge eisen, een huis verkoop zichzelf niet zomaar meer”, zegt begeleidend docent Meine Jansma.

Van links naar rechts: Robin Stuiver (23), Thijs Morel (24), Sjors Peeters (24) en Jason Hoogerbrug (23) werkten in 2017 aan het huis.
Van links naar rechts: Robin Stuiver (23), Thijs Morel (24), Sjors Peeters (24) en Jason Hoogerbrug (23) werkten in 2017 aan het huis. © Angeliek de Jonge

Daarom zijn er niet alleen studenten bouwkunde bij het project betrokken, maar ook studenten communicatie, planologie en bedrijfskunde. Ministeries en grote bouwbedrijven kijken al nieuwsgierig naar de efficiëntie die ontstaat als verschillende disciplines het werk op elkaar afstemmen. 

Wedstrijd

© Selficient

Het huis werd bedacht en gebouwd in Utrecht en vorig jaar verscheept naar Denver in Amerika, waar het binnen enkele dagen opnieuw in elkaar werd gezet om mee te doen aan de ‘Solar Decathlon’, een wedstrijd voor het meest duurzame huis. De hogeschool ging daar de strijd aan met universiteiten en was dus best tevreden met een zevende plek in een veld van elf deelnemers. „En we wonnen de publieksprijs, daar zijn we nog wel het meest trots op. Het publiek bestaat tenslotte uit mensen die zo’n huis uiteindelijk kopen”, zegt Jansma.

Als het huis in Utrecht weer is opgebouwd, wordt het opnieuw ‘gemodificeerd’: de ervaringen van de bewoners worden gebruikt om het huis nog zuiniger en efficiënter te maken. Vervolgens wordt het weer afgebroken om volgend jaar met de verbeterde versie mee te doen aan de volgende ‘Olympische Spelen voor duurzame huizen’ in Hongarije.   

Bron: Algemeen Dagblad (AD)
Link: https://www.ad.nl/utrecht/studenten-herbouwen-zelfvoorzienend-huis-op-de-campus~aa88a619/